CENAZE NAMAZI KILINIŞI, CENAZE NAMAZI NEDİR? CENAZE NAMAZINI KİMLER KILABİLİR?
Cenaze namazı, Müslüman toplulukların bir ferdi öldüğünde gerçekleştirdiği önemli bir ritüeldir. Bu, ölen kişinin ruhuna dua etme ve ahiret hayatı için dileklerde bulunma amacı taşır. Cenaze namazı, herhangi bir Müslüman tarafından kılınabilir ve genellikle defin işleminden hemen önce uygun bir yerde gerçekleştirilir. Bu özel ibadet, ölümün bir son olmadığı, ancak ahiret hayatının başlangıcı olduğu inancını yansıtır.

CENAZE NAMAZI NEDİR?

Cenaze namazı, Müslüman bir kişinin ölümünden sonra kılınan bir ibadettir. Bu namaz, ölen kişinin ruhuna dua etmek ve ahiret hayatı için dileklerde bulunmak amacıyla kılınır.

Cenaze namazı, cemaatle kılınan fakat imamın arkasında takip edilen herhangi bir hareketin olmadığı, sadece dua ve niyetlerin okunduğu özel bir namaz türüdür. Cenaze namazında rükû ve secde yoktur.

Cenaze namazı genellikle, cenazenin defin işleminden hemen önce, cami veya mezarlık gibi uygun bir yerde kılınır. Namaz, özel bir niyet ve dört "tekbir" ile kılınır. Her tekbirin ardından belirli dualar okunur.

CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR;

Cenaze namazı rüku ve secdesi olmayan bir namazdır; rükünleri kıyam ve tekbirlerdir. Cenaze namazında iftitah (başlangıç) tekbiriyle birlikte dört tekbir bulunmaktadır. Selam vermek vaciptir. Sünnetleri ise, Allah’a hamd ve sena etmek, Resulullah’a (s.a.s.) salat ve selam getirmek, hem ölü hem de Müslümanlar için dua etmekten ibarettir. Cenaze namazı kılmak için, cenazeye karşı ve kıbleye yönelik olarak saf bağlanır ve niyet edilir. İmam ve cemaat tekbir alarak ellerini bağlarlar “ve celle senaük” cümlesiyle birlikte “Sübhaneke”yi okurlar. Ardından, eller kaldırılmadan tekbir alınır ve “Salli-Barik” duaları okunur. Tekrar eller kaldırılmaksızın tekbir alınır. Bilenler cenaze duasını (Tirmizi, Cenaiz, 38), bilmeyenler ise dua niyetiyle “Fatiha” suresini veya başka bir duayı okurlar (Tirmizi, Cenaiz, 39). Dördüncü tekbirden sonra sağa ve sola selam verilir. Böylece namaz tamamlanmış olur.

Cenaze namazında taharet, kıbleye yönelmek, setr-i avret (vücudun örtülmesi gereken yerlerini örtmek) ve niyet gibi şartlara riayet edilir. Namazı kılınacak cenazenin müslüman olması, yıkanıp kefenlenmiş olması, cemaatin önünde olması gerekir. Ayrıca Hanefi ve Malikilere göre bedeninin tamamı veya yarıdan fazlası yahut başı ile birlikte en az yarısı bulunmalıdır. Şafiilere göre ise kişi ölüp de bir tek uzvu bulunsa bile cenaze namazı kılınır. Nitekim ashab, ölen ve sadece eli bulunan bir sahabinin namazını kılmıştır (Şirbini, Muğni’l-muhtac, 1/518). Canlı olarak doğup ölen çocuk yıkanır ve cenaze namazı kılınır (el-Fetava’l-Hindiye, 1/174).

CENAZE NAMAZINI KİMLER KILABİLİR?

Cenaze namazını herhangi bir Müslüman kılabilir. Namazı kılmak için özel bir yetki veya statü gerekliliği yoktur. Ancak genellikle bu görev, caminin imamına veya toplulukta saygı gören bir kişiye verilir.

Cenaze namazını, ölen kişiye yakınlığı olan ve İslam dinine inanan herkes kılabilir. Bu, kadınlar ve erkekler, çocuklar ve yetişkinler için geçerlidir. Namazı kılmanın yaşı veya cinsiyeti belirleyen bir sınırlaması yoktur. Bununla birlikte, cenaze namazını kılan kişinin abdestli olması gerekmektedir.

Bu özel namaz, Müslüman topluluklarında ölümün bir son olmadığı, ancak ahiret hayatının başlangıcı olduğu inancını yansıtır. Bu nedenle, cenaze namazı sadece ölen kişinin anısını onurlandırmak için değil, aynı zamanda yaşayanların ölüm ve ahiret hakkındaki inançlarını ifade etmek için de bir fırsattır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)


Bunlarıda görmek isteyebilirsin!

Yorumlar

https://ciktimi.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Bunun için ilk yorumu yazın!