2023 SEÇİM YASAKLARI LİSTESİ
Aşağıda 14 Mayıs tarihinde gerçekleşecek 13. Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimlerine dair seçim yasaklarını ayrıntılarıyla birlikte bulabilirsiniz:

SEÇİM YASAKLARI;

Seçim günü saat 06.00'dan gece 24.00'a kadar alkollü içki satışı yapılması yasaktır.

Emniyet ve asayiş görevlileri dışında kişilerin yerleşim yerlerinde silah taşıması yasaklanmıştır.

Seçim günü boyunca kahvehane, kıraathane, internet kafe gibi umumi eğlence yerlerinin kapalı olması gerekmektedir.

Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda seçim günü boyunca yalnızca yemek servisi yapılabilecektir.

Seçim günü düğünler, saat 18.00'dan sonra gerçekleştirilebilecektir.

YSK'nın kararlarına göre, saat 18.00'a kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorum yapılması yasaktır.

Saat 21.00'den sonra tüm yayınlar serbest hale gelecektir, ancak YSK bu saati daha erkene alma hakkına sahiptir.

Eğer Cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kalırsa, aynı yasaklar ve düzenlemeler 28 Mayıs'ta da geçerli olacaktır.

Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi arasında olacak. Köylerde bu sayının 400'ü aşmaması gerekmektedir.

Saat 18.00 ile 21.00 arasında, YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecektir.

Seçim propagandası, seçim tarihinden önce başlamakta ve oy verme gününden önceki gün saat 18.00'de sona ermekte.

Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propagandası süresi sona erene kadar yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilmekte.

Vatandaşların, elektronik posta adreslerine ve telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderilerek propaganda yapılamamakta. Ancak, siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilmekte.

Oy verme gününden önceki 10 günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtılması yasak.

Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu.

Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde, devlet ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla törenler düzenlenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması yasak.

Aynı dönem içinde bakanlar, milletvekilleri ve adaylar, seçim propagandası ile ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen araçlarla yapamamakta.

Bu dönemde bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili yapacakları gezilere hiçbir memur katılamamakta.

Bu kurallar, seçim sürecinin adil ve tarafsız bir şekilde işlemesini sağlamak adına Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenmiştir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)


Bunlarıda görmek isteyebilirsin!

Yorumlar

https://ciktimi.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Bunun için ilk yorumu yazın!