ORAJ UYARISI! ORAJ SOĞUKLARI NEDİR? ORAJ ÖNLEMLERİ NELERDİR?
Meteoroloji ve AKOM, İstanbul için "oraj" uyarısı yaparken, oraj ne demek, oraj soğukları ne anlama geliyor gibi sorular gündeme geldi. İki gün sürecek olan oraj soğuklarıyla birlikte hava sıcaklıklarının 8 derece birden düşmesi öngörülüyor.
İşte, kümülonimbüs bulutlarının oluşumuna sebep olan oraj hakkında merak edilen soruların cevapları...

SAAT 15.00 İLE 19.00 ARASINDA DİKKAT!!

Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, önümüzdeki üç gün boyunca özellikle Marmara Bölgesi'nde şiddetli yağışların beklendiğini belirtiyor. Bu süre zarfında orajlar meydana gelebilir ve gök gürültüsü, şimşek ve yer yer dolu yağışı yaşanabilir.

Tekirdağ ve Trakya bölgesinde de yarın öğle saatlerinde kuvvetli yağışlar beklenmektedir. İstanbul'da ise öğle saatlerinden itibaren, 15.00 ile 19.00 arasında şiddetli yağış meydana geleceği tahmin edilmektedir.

Bu tür hava koşullarında almanız gereken önlemler şunlardır:

  • Hava durumunu yakından takip edin ve gelişmelerden haberdar olun.
  • Şiddetli yağış ve dolu potansiyeli olan bölgelerde araçlarınızı kapalı alanlarda veya korunaklı yerlerde bırakın.
  • Yağışlı hava koşullarında sürüş yaparken dikkatli olun ve gerekirse hızınızı azaltın.
  • Şiddetli yağış sırasında sel ve su baskınlarına karşı dikkatli olun ve yüksek riskli bölgelerde dolaşmaktan kaçının.
  • Şimşek ve gök gürültüsü sırasında açık alanlarda bulunmaktan kaçının ve güvende olduğunuz bir yapıda kalın.

Yağışlı hava koşullarında alınacak bu önlemler, sizin ve sevdiklerinizin güvende kalmasına yardımcı olacaktır.

ORAJ SOĞUKLARI NEDİR?

Gökgürültülü sağanak yağışlarla ilişkilendirilen kümülonimbus bulutları, yer yüzeyinin farklı sıcaklık derecelerinde ısınması, coğrafi yükseltiler ve cephesel sistemlerde dinamik yükselmeler sonucu oluşur. Tabii ki bu bulutların meydana gelmesi için, hem yüzeyde hem de yüksek seviyelerde uygun soğuk hava ve nem koşullarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Kümülonimbus bulutları, yerden 20 km yüksekliğe kadar ulaşabilir ve dolu, şiddetli rüzgar, gökgürültüsü, şimşek, yoğun yağış ve hortumlara sebep olabilir. Hortumlarda esen rüzgarın hızı saatte 500 km'ye kadar çıkabilir.

Bu gökgürültülü bulutlar, orta enlemlerde yaz aylarında ve tropik bölgelerde ise yıl boyunca görülür. Orta enlem siklonlarında bulunan soğuk cephe üzeri ve onun 100 ila 300 km ilerisinde (dry line) kümülonimbus bulutları oluşmaktadır.

ORAJI OLUŞTURAN ŞEYLER?

  • Yoğun karsızlık
  • Yüksek nem oranı
  • Tetikleyici (katalizör):
  • Hava kütlesini yukarı zorlayan bir cephe
  • Hava kütlesini yukarı zorlayan bir dağ
  • Yeryüzü ile temastaki havanın iyice ısınması
  • Kutupsal (polar) bir hava kütlesinin düşük enlemlere doğru hareket ederken ısınması
  • Konversiyon

ORAJ NASIL GELİR?

Şimşek ve gök gürültüsü: Şimşek, aniden ortaya çıkan ve yüksek enerjili elektrik boşalmasıdır. Gök gürültüsü ise şimşeğin havada oluşturduğu ani ve yüksek ısı nedeniyle meydana gelen ses dalgalarıdır.

Güçlü rüzgarlar: Orajlar, yerel rüzgar hızlarında hızlı ve büyük değişikliklere neden olabilir. Bu durum, ağaçların devrilmesine, enerji hatlarının kesilmesine ve hatta çatı ve yapı hasarına yol açabilir.

Şiddetli yağmur: Gök gürültülü fırtınalar sıklıkla yoğun yağışlarla birlikte gelir ve bu da sel ve su baskınlarına yol açabilir.

Dolu: Orajlar, bazen dolu yağışına da neden olabilir. Dolu, buz kristallerinin havada donarak ağırlaştığı ve düşmeye başladığı noktada meydana gelir. Dolu taneleri araçlara, bitkilere ve yapıya zarar verebilir.

Orajlar ve gök gürültülü fırtınalar hakkında önemli noktalar ve nelere dikkat etmeniz gerekenler;

Kapalı bir mekana sığının: Fırtına sırasında açık havada kalmaktan kaçının ve güvende olduğunuzdan emin olduğunuz bir yapıya girin.

Elektronik cihazlardan uzak durun: Şimşek çarpması, elektrik akımının elektrikli cihazlara zarar vermesine neden olabilir. Fırtına sırasında elektronik cihazları kullanmaktan kaçının.

Ağaçların ve yüksek yapıların yanından uzak durun: Şimşek çarpması, ağaçların ve yüksek yapıların etrafında daha olasıdır. Bu nedenle, fırtına sırasında bu tür yerlerden uzak durun.

Fırtına geçene kadar bekleyin: Fırtınanın tamamen geçmesini bekleyin ve güvende olduğunuza emin olun. İlk şimşekten sonra en az 30 dakika beklemek, genellikle güvenli kabul edilir.

Bu bilgiler, oraj ve gök gürültülü fırtınalar sırasında güvende kalmanıza yardımcı olacaktır. Hava durumunu takip etmeye özen gösterin ve tehlikeli hava koşullarından korunmak için gerekli önlemleri alın.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)


Bunlarıda görmek isteyebilirsin!

Yorumlar

https://ciktimi.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Bunun için ilk yorumu yazın!